Wat betekent de Wtza voor u?
Meer informatie over de Wtza regels die gelden voor zzp’ers en pgb-aanbieders vindt u hieronder:
Zzp’ers
Voor zzp’ers die beroepsmatig zorg verlenen zoals omschreven in de Zvw of Wlz of andere zorg, zoals alternatieve zorg, of jeugdhulp onder de Jeugdwet verlenen geldt enkel de meldplicht. De meldplicht richt zich niet op ondersteuning onder de WMO 2015.
Indien u als bestaande zzp’er zorg verleent, dan kunt u in het Landelijk register zorgaanbieders zien of u daarin staat. Staat u hierin, dan hoeft u als zorgaanbieder niet aan de meldplicht te voldoen. Als u nog niet in dit register staat, moet u zich als zorgaanbieder tussen 1 januari 2022 en 1 juli 2022 melden.
Indien u als bestaande zzp’er jeugdhulp verleent en geen jaarverantwoording over het verslagjaar 2021 aanlevert of uitstel voor die jaarverantwoording heeft aangevraagd, moet u zich als jeugdhulpaanbieder tussen 1 januari 2022 en 1 juli 2022 melden.
Vanaf 1 januari 2022 geldt dat elke nieuwe zorg- en/of jeugdhulpaanbieder zich voor de start meldt. Bent u een nieuwe zzp’er, dan moet u zich melden vanaf 1 januari 2022.
Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u onder het kopje ‘Meldplicht zorg- en/of jeugdhulpaanbieders’ meer informatie over melden.
In de communicatie gebruiken wij de term ‘zzp’er’. Hiermee bedoelen we de solistisch werkende zorgverlener: één persoon die de feitelijke zorgverlening uitvoert. Hoe de zorg is georganiseerd, maakt hiervoor niet uit.
Goed om weten: een rechtspersoon kan nooit een zzp’er zijn.
Pgb-aanbieder
Voor pgb-aanbieders die bedrijfsmatig zorg (doen) verlenen, bekostigd uit een Zvw- of Wlz-pgb of Jeugdwet-pgb, geldt de meldplicht. De meldplicht richt zich niet op ondersteuning onder de WMO 2015.
Indien u als bestaande pgb-aanbieder zorg verleent, dan kunt u in het Landelijk register zorgaanbieders zien of u daarin staat. Staat u hierin, dan hoeft u als zorgaanbieder niet aan de meldplicht te voldoen. Dat is ook zo als u de jaarverantwoording voor het verslagjaar 2021 tijdig heeft aangeleverd. Als uw organisatie nog niet in dit register staat of niet (op tijd) de jaarverantwoording heeft aangeleverd, moet u zich tussen 1 januari 2022 en 1 juli 2022 melden.
Indien u als bestaande pgb-aanbieder jeugdhulp verleent en geen jaarverantwoording over het verslagjaar 2021 aanlevert of uitstel voor die jaarverantwoording heeft aangevraagd, moet u zich als jeugdhulpaanbieder tussen 1 januari 2022 en 1 juli 2022 melden.
Vanaf 1 januari 2022 geldt dat elke nieuwe zorg- en/of jeugdhulpaanbieder zich voor de start meldt.
Bent u een nieuwe pgb-aanbieder dan moet u zich melden.
Bij het menu-item Melden vindt u meer informatie over melden.
Zzp'ers
Voor zzp’ers geldt geen vergunningsplicht of de eis van een interne toezichthouder*.
* Uitzondering: Een zzp'er, met een bv (of andere rechtspersoon) die medisch specialistische zorg verleent. Deze is wel vergunningplichtig.
Pgb aanbieder
De vergunningplicht richt zich niet op zzp’ers en uitsluitend op zorginstellingen. Dit kunnen ook zorginstellingen zijn die vanuit Zvw- of Wlz-pgb worden bekostigd.
In de Wtza staan twee doelgroepen genoemd die aan de vergunningplicht moeten voldoen, namelijk:
- Alle instellingen die medisch specialistische zorg (doen) verlenen
- Alle instellingen die Zvw/Wlz-zorg (doen) verlenen met meer dan tien zorgverleners.
De eis van een interne toezichthouder is verbonden aan de doelgroep die ook over een vergunning moet beschikken. Een aantal categorieën van zorgaanbieders zijn uitgezonderd van de vergunningplicht en de eis van een interne toezichthouder.
Voor bestaande pgb-aanbieders die op 1 januari 2022 niet in het bezit hoefden te zijn van een WTZi-toelating en per die datum Wtza-vergunningplichtig zijn is overgangsrecht. Zij moeten vóór 1 januari 2024 een vergunning aanvragen. Op het moment van aanvraag van de Wtza-vergunning, moet de instelling voldoen aan de eis van een interne toezichthouder.
Een kleine instelling die Zvw/Wlz-zorg verleent of doet verlenen en na 1 januari 2022 de drempel van meer dan tien zorgverleners Zvw- en Wlz-zorg overschrijdt en pas daardoor vergunningplichtig wordt, moet binnen 6 maanden na die overschrijding een vergunning hebben aangevraagd.
Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u onder het kopje ‘Vergunningplicht zorgaanbieders’ meer informatie over de vergunningplicht en onder het kopje ‘Interne toezichthouder zorgaanbieders’ meer informatie over intern toezicht.
U kunt bij het CIBG een vergunning aanvragen.
Zzp'ers
Voor zzp’ers geldt geen openbare jaarverantwoordingsplicht.
Pgb-aanbieders
Voor pgb-aanbieders die bedrijfsmatig jeugdhulp verlenen en vanuit een Jeugdwet-pgb worden bekostigd geldt een openbare jaarverantwoordingsplicht op grond van de Jeugdwet.
Voor pgb-aanbieders die bedrijfsmatig zorg verlenen en vanuit een Zvw/Wlz-pgb worden bekostigd geldt een openbare jaarverantwoordingsplicht vanaf verslagjaar 2022. Indien een aanbieder in 2021 over een WTZi-toelating beschikt geldt de jaarverantwoordingsplicht ook voor verslagjaar 2021.
Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u onder het kopje ‘Jaarverantwoordingsplicht zorgaanbieders’ meer informatie over de openbare jaarverantwoording.
Op deze website vindt u ook meer informatie over de jaarverantwoording.
Zzp'ers
Voor zzp’ers gelden geen eisen voor een transparante financiële bedrijfsvoering.
Pgb-aanbieders
Voor jeugdhulpaanbieders gelden geen eisen voor een transparante financiële bedrijfsvoering. Voor pgb-aanbieders die bedrijfsmatig zorg verlenen en vanuit een Zvw-/Wlz-pgb worden bekostigd, gelden wel eisen voor een transparante financiële bedrijfsvoering.
Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u onder het kopje ‘Transparante financiële bedrijfsvoering’ meer informatie over transparante financiële bedrijfsvoering.
Zzp'er
De nieuwe derivatenregeling geldt niet voor zzp’ers.
Pgb-aanbieders
De nieuwe derivatenregeling geldt niet voor jeugdhulpaanbieders. Voor pgb-aanbieders die bedrijfsmatig zorg verlenen en die vanuit een Zvw-/ Wlz-pgb bekostigd worden, geldt de nieuwe derivatenregeling in beginsel wel.
Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u onder het kopje ‘Derivaten’ meer informatie over de nieuwe derivatenregeling.
Ja, als u beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent, valt u onder de Wtza.
Wanneer u beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent en hiervoor betaald wordt, valt u onder de Wtza.
Als u niet beroepsmatig zorg verleent, valt u niet onder de Wtza.
Wanneer u beroepsmatig zorg verleent en hiervoor betaald wordt, valt u onder de Wtza.
Wanneer u beroepsmatig zorg verleent en hiervoor betaald wordt, valt u onder de Wtza.
Wanneer u beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent en hiervoor betaald wordt (ongeacht de hoogte van het tarief), valt u onder de Wtza.
Wanneer u beroepsmatig zorg verleent en hiervoor betaald wordt, valt u onder de Wtza.