Alles over de meldplicht

De meldplicht is bedoeld om alle zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders die onder de Wtza vallen in beeld te krijgen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hiermee kan de IGJ haar toezicht beter inrichten. Ook worden nieuwe aanbieders zich bewust van de (kwaliteits)eisen die zijn gesteld aan de zorgverlening en hun verantwoordelijkheid hiervoor.

Voor wie?

Alle nieuwe zorg- en jeugdhulpaanbieders (ook solisten en zzp’ers) melden zich. Voor jeugdhulpaanbieders is dit bepaald in de Jeugdwet (hierbij zijn twee categorieën uitgezonderd. Voor zorgaanbieders geldt dat zij zich melden als zij onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) vallen. In deze wet zijn een aantal uitzonderingen opgenomen.

Uitzonderingen voor zorgaanbieders

Uitzonderingen voor jeugdhulpaanbieders

Twijfelt u of u zich moet melden? Doorloop dan de meldplichtcheck. U beantwoordt een aantal vragen en weet meteen of u zich moet melden.

Melden vóórdat u start met zorg en/of jeugdhulp verlenen

Als u onder de meldplicht valt, meldt u zich uiterlijk 3 maanden voordat u start met zorg en/of jeugdhulp verlenen. Als u start met zowel zorg als jeugdhulp kunt u dit voor beide in één melding doen.

Let op! U mag niet beginnen met zorg en/of jeugdhulp verlenen voordat u zich heeft gemeld.

Melden – de vragenlijst

U meldt zich door de online vragenlijst in te vullen. Hiervoor kunt u het beste eHerkenning (minimaal niveau 2+) gebruiken. De vragenlijst is een momentopname en de IGJ is zich hiervan bewust. Als u nu een inschatting maakt die over een half jaar anders blijkt te zijn, is dit geen probleem. Twijfelt u over een antwoord? Geef dan het antwoord dat u het meest waarschijnlijk vindt. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, wordt deze doorgestuurd naar de IGJ.

Stappenplan

Het stappenplan hieronder geeft u meer informatie over wat u in de vragenlijst per onderdeel kunt verwachten.