Melden

Via deze pagina kunt u zich vanaf 1 januari 2022 melden bij het CIBG in het kader van de Wet toetreding zorgaanbieders. Uw melding wordt vervolgens doorgestuurd naar de inspectie (IGJ).

Nieuwe zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders kunnen zich nu al vrijwillig melden.

Bestaande zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders

Veel bestaande zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders zijn al in beeld bij de IGJ, maar niet allemaal. Vanaf 1 januari 2022 is er een meldplicht.

Staat u als zorgaanbieder op 1 januari 2022 of later niet in het Landelijk Register Zorgaanbieders en levert u ook geen jaarverantwoording over het verslagjaar 2021 aan, dan meldt u zich vóór 1 juli 2022.

Op grond van de Jeugdwet leveren alle jeugdhulpaanbieders (met uitzondering van zzp’ers) nu al een jaarverantwoording aan. Levert u als jeugdhulpaanbieder geen jaarverantwoording over verslagjaar 2021 aan en vraagt u hiervoor ook geen uitstel, dan meldt u zich vóór 1 juli 2022.

Zorgaanbieders: indien u al geregistreerd bent als zorgaanbieder in het LRZa (Landelijk register Zorgaanbieders) hoeft u zich niet opnieuw te melden. Bent u niet zeker van uw registratie, controleer dan in 2022 eenvoudig of uw gegevens zijn opgenomen in het Zorgaanbiedersportaal.

In het Zorgaanbiedersportaal vindt u informatie over alle zorgaanbieders in Nederland die geregistreerd zijn in diverse zorgregisters.

Nieuwe zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders

Nieuwe zorg- en jeugdhulpaanbieders melden zich vóór de start van de zorg- en of jeugdhulpverlening.

Goed om te weten:

  • Start u met zowel zorg- als jeugdhulp?

U doet in één keer de melding voor zowel zorgaanbieder als jeugdhulpaanbieder.  

  • Verleent u, nadat u zich al gemeld heeft, als zorgaanbieder later (ook) jeugdhulp of als jeugdhulpaanbieder later (ook) zorg?

Voor deze jeugdhulp respectievelijk zorg doet u een aparte melding.

  • Wijzigt u als bestaande aanbieder van rechtsvorm waardoor een nieuw KvK-nummer nodig is?

Voor deze nieuwe onderneming doet u een nieuwe melding.

  • Gaat u als gemelde zorgaanbieder een andere zorgsoort (dus geen jeugdhulp) verlenen?

U hoeft zich niet opnieuw te melden. Hetzelfde geldt voor een jeugdhulpaanbieder die een andere soort jeugdhulp gaat bieden.

Combinatie-instellingen

Zogenoemde combi-instellingen leveren in 2022 voor hun deel jeugdhulp een jaarverantwoording aan over verslagjaar 2021, of ze melden zich. Voor hun deel zorg kunnen ze in 2022 in het LRZa zien of ze al bekend zijn als zorgaanbieder (en zich niet opnieuw hoeven te melden).

Wilt u meer weten?

Op onze pagina met veelgestelde vragen en antwoorden vindt u onder het kopje ‘Meldplicht zorg- en/of jeugdhulpaanbieders’ meer informatie over melden.

Meer informatie over het doel van de meldplicht en hoe u zich kunt melden, vindt u terug in de Wtza brochure over de Meldplicht.

De meldplicht in een notendop

Klik op de afbeelding om de infographic te downloaden.