Kwaliteitscheck Wtza

Als (toekomstige) aanbieder van zorg of jeugdhulp streeft u naar de beste kwaliteit in zorg. Maar wat zijn hiervoor de wettelijke kwaliteitseisen? En voldoet u daar ook aan? De kwaliteitscheck geeft inzicht.

Controleer hier direct de kwaliteit van uw zorg

Vul onderaan deze pagina de kwaliteitscheck in en controleer eenvoudig en snel of u al de beste zorg of jeugdhulp biedt. Een aantal algemene vragen gelden voor elke zorgaanbieder en jeugdhulpaanbieder. Daarnaast zijn er vragen die specifiek gaan over het type zorg of jeugdhulp dat u biedt.

Elk onderwerp in de kwaliteitscheck is voorzien van extra informatie, die u kunt raadplegen voordat u een vraag beantwoordt. Wanneer u de kwaliteitscheck helemaal doorlopen hebt, ontvangt u de resultaten in een downloadbare pdf. Een overzicht laat zien waar u staat met de kwaliteit van uw huidige zorg; wat is er op orde, wat kan nog beter en wat ontbreekt nog?

Zo bent u er zeker van dat u ook daadwerkelijk goede zorg of jeugdhulpverlening biedt.
Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Alle aanbieders van zorg en jeugdhulp melden zich en veel zorgaanbieders vragen een vergunning aan. Ook gelden er vaak nieuwe regels voor de jaarverantwoording, voor intern toezicht en voor de financiële bedrijfsvoering.

Let op: bent u zzp’er in de zorg of jeugdhulp of PGB-houder, en is een vraag niet (direct) op u van toepassing? Vul dan ‘nee’ in. Zo krijgt u aan het einde in de pdf toch alle informatie over kwaliteit in de zorg of jeugdhulp die u nodig hebt.

Wegens een technisch probleem is het vanaf januari 2022 tijdelijk niet mogelijk de pdf te downloaden. Excuses voor het ongemak.

Ter voorbereiding

Het invullen van de kwaliteitscheck duurt gemiddeld 20 minuten. Als u tussendoor stopt met invullen, worden uw antwoorden nu niet bewaard. Vanaf februari of maart 2022 is dat wel mogelijk.
Het is daarom handig om voordat u begint na te gaan onder welke wet u zorg of jeugdhulp biedt en hoe uw financiering eruit ziet. En om te kijken of u geregistreerd staat in het zorgaanbiedersportaal

Meest actuele versie

Deze kwaliteitscheck wordt, sinds de eerste versie van het voorjaar van 2021, geregeld geactualiseerd en aangevuld. 
Dit is de versie van 20 oktober 2021.

Privacy en rechten

Uw gegevens blijven geheim en uw antwoorden zijn niet toegankelijk voor een ander. Ook kunt u geen rechten ontlenen aan het invullen van de kwaliteitscheck. Lees meer in onze disclaimer.

Meer weten?

Disclaimer

Deze online kwaliteitscheck is een hulpmiddel voor u om na te gaan in hoeverre u zorg en jeugdhulp levert die aan alle kwaliteitseisen voldoet. Met deze kwaliteitscheck kunt u uw beleid op orde brengen waar het gaat over alle facetten die er samen voor zorgen dat u goede zorg en jeugdhulp biedt. U kunt geen rechten ontlenen aan de kwaliteitscheck.  Het ministerie van VWS is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites waarnaar deze kwaliteitscheck verwijst. Ook bieden de uitkomsten van deze kwaliteitscheck geen garantie voor een positieve uitkomst bij een inspectie door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd of de Nederlandse Zorgautoriteit. De antwoorden die u geeft en de gegevens die u via de kwaliteitscheck krijgt, zijn bestemd voor uw eigen gebruik